2015. január 14., szerda

Az öt szeretetnyelv


Személyiségünk csiszolásában fontos tisztában lenni azzal, hogy mi mit szeretnénk. Mindegyikőnknek szüksége van szeretetre, ami egy ún. hajtóanyag, amely lehetővé teszi személyiségünk kiteljesedését. Ha párkapcsolatban élünk vagy éltünk, akkor tudjuk azt, milyen fontos kimutatnunk az érzelmeinket és bizonyára azt is tapasztaltuk, hogy, ami nekünk esetleg jól esik vagy azt gondoltuk, hogy párunknak jól esik nem mindig talált célba. De talán megéltük már azt is, amikor egy gondosan kiválasztott ajándéknak vagy egy meglepetésként elvégzett házimunkának társunk örült. Gary Chapman, amerikai keresztény családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján 5 szeretetnyelv típust állapított meg: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.


1. szeretet-nyelv: Elismerő szavak
Egyik legnagyobb emberi vágyunk, hogy elismerjenek és értékeljenek bennünket. A szeretet kifejezésének egyik módja tehát a dícsérő szavak. A dicséret, a bíztató szavak és a kérések erősítik az önbecsülést. Megteremtheted vele a bensőséges légkört, begyógyíthatod vele a sebeket, és a lehető legjobbat hozza ki belőletek. Gondolj bele, hogy sokszor csak a külső megerősítés hiányzik ahhoz, hogy kibontakoztathasd a tehetséged.
  1. Üljetek le egy est és beszélgessetek arról, hogy mit szeretnétek együtt és külön-külön elérni az életben. Hallgassátok egymást figyelmesen és biztassátok egymást, adjatok bátorítást egymásnak. A közös célok pedig összekovácsolnak benneteket még jobban.
  2. Mit és hogyan szoktál kérni a párodtól? Valóban szépen kéred? Vagy követelsz és utasítasz? Ha nem szép a stílusod, akkor itt az ideje javítani a hibát.

2. szeretet-nyelv: Minőségi idő
Te találkoztál már a „mintaférj” típusával, aki minden lehető házimunkát elvégez? A párja még is elégedetlen vele? Gondolkoztál már rajta miért? Bingó! Nem egy a szeretet nyelvük, míg az egyikőjüknek a szívességek a másiknak a minőségi idő. Nem szabad összetéveszteni az együttlétet a fizikai jelenléttel. Az együttlétben az osztatlan figyelm a kulcs (pl.: szemkontaktus) kifejezve ezáltal, hogy a társamra figyelek. TV-nézés, újságolvasás, közben nem lehet kapcsolatot építeni. A minőségi idő lehet beszélgetés, ahol belső valónkat osztjuk  meg a másikkal nem félve attól, hogy elítél. Másik lehetőség a közös tevékenység. Az másodlagos, hogy mit végzünk, fontosabb, hogy mindkét fél tudatában legyen, közös időtöltésük a szeretet kifejezése.
  1. Próbáljátok meg úgy beosztani az időtöket, hogy egymással és együtt is tudjatok lenni, foglalkozni. Készítsetek heti vagy havi lebontásban tervet mikor töltöttök együtt igazi időt, amikor csak a másikkal foglalkoztok.
  2. Válasszatok ki legalább három olyan tevékenységet, amelyhez mindkettőtökre szükség van (pl: válasszatok közös hobbit), és  amely közel hoz benneteket egymáshoz, és maradandó élményeket ad.

3. szeretet-nyelv: Ajándékozás
Az ajándékozás a szeretet egyik legkézzelfekvőbb kifejezési formája, másikra gondolás szimbóluma, a szeretet látható jele. Vannak, akiknek ezzel lehet a legjobban kedveskedni. Ők azok, akik például a jegygyűrű hordásához különösképpen ragaszkodnak. Ha párunk szeretetnyelve az ajándékozás, akkor lepjük meg minél többször apróságokkal. Nem kell nagy összegekbe verni magunkat, akár egy kézzel írott levél vagy papírból hajtogatott apróság is meg teszi.
  1. Az ajándék értéke legyen másodlagos, inkább jelképesek legyenek. A szándék fontosabb és az ajándékozott értékelni fogja igyekezetünket.
  2. Emlékezzünk rá, önmagunk odaajándékozása többet jelent a puszta fizikai jelenlétnél. Próbáljuk meg egy héten keresztül megosztani társunkkal napjainknak legalább egy fontos eseményét vagy érzését, s kérjük tőle is ugyanezt.
4. szeretet-nyelv: Szívességek
Ha eddig még nem jöttünk rá, hogy melyik a szeretet nyelve párunknak vagy nekünk, érdemes elgondolkodni egy pillanatra, hogy ha otthon rendetlenség lenne és szaladna a ház akkor is ilyen kiegyensúlyozottak lennénk mint most? Annyira hozzászokunk ahhoz, hogy fenntartsuk a rendet, hogy észre sem vesszük, hogy a gondoskodás is a szeretet kifejezésének egy módja. 
  1. Ha eddig nem sikerült kivennünk a részünk a házi munkából akkor nyugodtan próbáljuk ki, hogy egyik este elmosogatunk párunk helyett vagy valamilyen más otthoni tevékenységet elvégzünk helyette. Méltányolni fogja és hálás lesz érte.
  2. Válasszunk ki három olyan tevékenységet, amelyet párunk helyett megcsinálunk, illetve meg is kérdezhetjük, hogy miben tudnánk segíteni, hogy még több időt tudjunk eltölteni munka nélkül együtt.
5. szeretet-nyelv: Testi érintés
Kutatások bizonyítják hogy, lelkileg sokkal egészségesebbek azok a gyerekek, akiket kiskorukban sokat ölelgettek, dédelgettek. Testünknek szüksége van gyengédségre. Mindenki szereti ha megölelik. Alapszabály, hogy a gyengédség kifejezésével nem szabad fizikai fájdalmat okozni, érintésünk, társunk szeretetnyelvén tett megnyilatkozás legyen.
  1. Beszélgessetek, hogy kinek milyen érintések esnek jól, melyiket tartjátok kellemesnek. Beszéljétek meg egymással, milyen érzelmi, szexuális és pszichés vonatkozásai vannak az érintésnek testünk különböző pontjain.
  2. Mik azok a körülmények, helyek és érintésmódok, amelyek kedvező hatással lehetnek testi kapcsolatotokra? Alakítsatok ki szokásokat, például mikor hazaértek vagy találkoztok csókkal üdvözlitek egymást vagy puszival?

Saját szeretet-nyelvünk felismerése
Bármelyik  párkapcsolatban mind az öt szeretetnyelvre szükség van, de egyénenként különböző mértékben. A rövid ismertetés alapján talán felismertük saját „beszélt” szeretetnyelvünket, de ha ez nem sikerült, a bejegyzés végén van egy ingyenes teszt, amely segíthet eldönteni, melyik a fő szeretetnyelvünk. A teszt kiértékelésénél lehet, hogy akár kettő fő szeretetnyelved van, ne ijedj meg ez nem szokatlan, sőt a legtöbbünknek kettő van.
Érdemes társunkat is rá venni valahogyan a teszt kitöltésére, vagy alaposan megfigyelni a szokásait. Így ha legközelebb a szeretetnyelvén közelítünk hozzá még jobbá és erősebbé tehetjük a kapcsolatunkat.

Te tudod melyik a szeretetnyelved az öt közül?
Ez a teszt segít kideríteni:

INGYENES Szeretetnyelv teszt!

Gary Chapman A szerelem pszihológiája c. könyv alapján írta Kvárta-Papp Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése