2014. december 22., hétfő

Személyiségtípusok, avagy hogyan jöjj ki mindenkivel jól!


Először is leszögezném, hogy nincs két egyforma ember és senkit sem lehet beskatulyázni. Mindenki egyedi és utánozhatatlan, páratlan személyiség. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ugyanazon személyiségjegyek egyedi koktéljai vagyunk. Míg én valamelyik személyiségjegyből kicsit többet kaptam, más ugyanabból kevesebbet és fordítva egy másik tulajdonságból.

Négy vérmérsékleti típus van, ezeket Hippokratész figyelte meg és írta le először. A népszerű szangvinikussal csak jól érezhetjük magunkat és biztosan nem lesz unalmas a vele töltött idő. A tökéletes melankolikustól megtanulhatjuk az összeszedettséget és a dolgok komolyságát. Az energikus kolerikussal belevethetjük magunkat a munkába és fáradthatatlanul dolgozhatunk céljainkért. A békés flegmatikussal lazíthatunk és valódi semmitevésben lesz részünk.

Az előbb leírtakból már sejthetjük, hogy körülbelül milyenek lehetünk. Általában kevert személyiségek vagyunk, mindannyian. DE! Mindenki különleges valamiben. Szerintem mindenki ért valamihez nagyon jól. Vannak rejtett tartalékaink, igen neked is, még ha nem is nagyon jut eszedbe ebben a pillanatban egy sem.




A mindig vidám SZANGVINIKUS


Ez a személyiség típus mindig jókedvre deríti az embereket. Nyílt, beszédes, derűlátó. Általában ő a társaság lelke, ha buli van ő mindig ott van. Nagyon tud lelkesedni, kíváncsi és ő az aki szinte bármit képes elhinni. Ám nem kitartó, szervezetlen, szétszórt és sokszor tűnik felszínes fecsegőnek. Képes túlzásokba esni és nehezen ismeri el, hogy lehetnek idegesítő szokásai. Hajlamos a feledékenységre és a lobbanékonyságra, így a gyors hangulatváltozásra is. A szangvinikus hibákat a legkönnyebb orvosolni, úgy gondolom.
A társaság középpontjaként általában irigylik, de ingatag és feledékeny barát, de nagyon könnyen köt barátságot.
A lelkesedését inkább új feladatok kieszelésénél és elkezdésénél vegyük igénybe, de a megvalósítást inkább bízzuk másra.

Egy tipikus főleg szangvinikus egyéniség szereti ha meghallgatják és igényli a figyelmet, a rajongást. Hízelgőnek érzi, ha isszák minden szavát és nevetnek a viccein. Szereti ha szórakoztatónak tartják, ám nem szereti a lehangoló, ünneprontó embereket, akik mindig siránkoznak és a problémákat ecsetelik neki. Mindent elviccel, nem lehet vele komoly dolgokról beszélni, vagy ha igen a végén úgy is viccet csinál az egészből. Ő az élet vidám és örömteli oldalát szereti, felnőttként is egy nagy gyerekre emlékeztet.


A mindent analizáló MELANKOLIKUS


Mindig gondolkodik valamin. Befelé forduló és borúlátó. Költői, képzőművész hajlamú, precíz és törekszik a tökéletességre. Hűséges szívén viseli az emberek sorsát, lelkiismeretes. Maga a megtestesült szervezettség és összeszedettség. Nagyon megfontolt, képes a dolgok mélyére látni szinte azonnal. Céltudatos, komoly, ebből a személyiségtípusból kerülnek ki az igazi zsenik. Szereti a listákat és a táblázatokat. Fontos neki, hogy ápolt és jól öltözött benyomást keltsen.
Egy tökéltesen melankolikus borúlátása miatt nagyon könnyen képes depresszióba esni és képes a világ fájdalmát is átérezni, holott nem, ez nem az ő feladata lenne. Könnyen megsértődik és képes rögtön a rosszat észrevenni. Sokszor alábecsüli önmagát, valamiért mindig kételkedik magában. Szeret halogatni, addig nem kezd el dolgozni, amíg nem tud mindent elméletben és nincs kéznél minden szükséges eszköz. Hajlamos irreális követelményeket állítani nemcsak magával, hanem másokkal szemben is.

A melankolikusok éles látásmódjukkal képesek nagyon hamar átlátni egy-egy helyzetet. Sokszor az ironikus élcelődés sem áll távol tőlük. Megrökönyödve szokták nézni a szangvinikusok feltűnősködéseit, egyszerűen képtelen elképzelni, hogy miért jó mindig a középpontban lenni. Általában a háttérben megbúvó megfigyelő szerepét játsza. Mivel művészi hajlamai vannak ezért, általában különleges látásmódja van, más szemszögből tekint a világ dolgaira, mint a többiek. Teljesen ellentéte a szangvinikus típusnak. Sosem felejtkezik meg senkiről és semmiről.


Az energikus KOLERIKUS


Ő az igazi szervező, aki képes összefogni a dolgokat. Vezető, nyílt és derűlátó. Dinamikus, cselekvő és céltudatos. Hajthatatlanul és állhatatosan küzd a céljaiért. Vészhelyzetekben is képes helytállni és szenvtelenül, hideg fejjel cselekedni. Mindig tudja a helyes választ és ritkán hibázik. Szereti a változásokat, gyorsan cselekvésbe is lendül, mihelyt kiosztja a feladatokat a többieknek. Nem igazán törődik azzal ha mások kinevetik, pont ezek a kritikák keményítik meg és teszik kitartóbbá. Minél nagyobb kihívás valami, annál jobban fokozódik lelkesedése.
Mivel munkamániás, így nincs ideje barátkozni. Minden perce be van osztva és drága az ideje. Egyszerűen képtelen kikapcsolni, mindig megoldásokon, mégpedig gyors megoldásokon töri a fejét. Szinte bűntudata van, ha nem dolgozik és nem a munkával foglalkozik. Nem nagyon szereti meghallgatni mások véleményét, nem nagyon adja ki kezéből másnak az irányítást. Türelmetlenségével nyomást tud gyakorolni másokra. Nehéz beismernie, ha téved, ha hibázik. Nyers stílusával és kíméletlen őszinteségével könnyen megbánt másokat és a bocsánatkérés sem az erőssége.

Ha kolerikussal kerülünk kapcsolatba jobb ha átadjuk az irányítást. Bármiről legyen is szó, akár szórakozásról, hobbiról egy kolerikus mindig tudja mit akar. Rendszerint mindenből versenyt csinál. Ha nem vagyunk kolerikusak akkor csak hagyjuk rá, bár azon is képes kiakadni ha túl könnyen nyer és nem érzi az igazi kihívást.
Ha igazi kolerikus vagy akkor pedig válassz magadnak valami olyan hobbit, ami tényleg kikapcsol és eltereli a figyelmed a munkáról.


A nyugis FLEGMATIKUS


A bájos flegmatikus személyiség lassúnak tűnhet, mint egy teknős, mert nyugodt, higgadt és visszafogott. Nagyon jó barát és hallgatóság és sok is a barátja. Képes átérezni mások fájdalmát, van benne részvét és törődés. Halk, de eszes. Könnyen és lazán barátkozik. Nagyon elfogadó és jól tud alkalmazkodni bárkihez. Következetes és türelmes. Ha valamit elhatároz kitartásával rendületlenül halad a célja felé. Ő maga a béke nagykövete, képes áthidalni a vitákat és békét teremteni bármi áron.
Nehezen lelkesedik, szinte lehetetlen felrázni a nyugalmából. Ellenáll a változásoknak, nehezen lép ki a komfort zónájából. Lustának látszik, szeret halogatni, igazi Pató Pál úr. Az érzelmeit olykor nehezen tudja kinyílvánítani, látszólag sodródik az árral. Sokszor képtelen dönteni, határozatlan és képtelen nemet mondani.

Egy békés flegmatikust nehéz felrázni, ám célzott kérdésekkel talán szóra bírhatjuk. Az őszinte érdeklődést méltányolja és valami földöntúli képességgel megérzi mikor kell csöndben maradnia. Mivel elég csökönyös, nem érdemes lebeszélni vagy éppen rábeszélni bármi másra, amit nem akar. Ha valamit eldönt az úgy is lesz. Képes úgy kritizálni másokat szemtől szembe, hogy nem bántja meg az éppen szóban forgó személyt, valahogyan úgy közli a másik hibáit, hogy mégsem sértő, nem lehet rá haragudni.



Fontos, hogy mindannyian összetettek vagyunk, ha most úgy tűnik, hogy nem tudod melyik is vagy igazán nem kell aggódnod. Mindenki legalább kettő fajta személyiségtípust hordoz magában. A legvalószínűbb variánsok: szangvinikus-kolerikus, szangvinikus-flegmatikus, kolerikus-melankolikus, melankolikus-flegmatikus.

Te milyen személyiség vagy?


Személyiség teszt itt !



Florence Littauer, SZEMÉLYISÉGÜNK REJTETT TARTALÉKAI c. könyve alapján írta Kvárta-Papp Zsuzsanna
A könyvet kiadja a Network Twentyone Hungary


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése